Rate this post
Branża spożywcza to szereg firm pracujących na różnych etapach, których celem jest dostarczenie do każdego z nas produktów najwyższej jakości. Pierwsze skojarzenie podsuwa nam produkcję wędlin, napojów, pieczywa, alkoholu — lecz jest to ostatnie ogniwo tej szerokiej gałęzi rynku przemysłowego. Szeroką grupą firm pracujących w branży spożywczej są producenci maszyn dla zakładów przetwórczych. Nie możemy zapomnieć o odnodze zajmującej się utylizacją i oczyszczaniem odpadów.
Według niektórych statystyk nawet 33% firm pracujących w przemyśle współpracuje z branżą spożywczą. Dla mnie jest to o wiele węższa grupa firm, która za cel przyjęła zapewnienie najwyższych standardów produkcji produktów spożywczych.
Branża spożywcza jest bardzo dużym rynkiem, nie dziwi więc, że wielu z producentów komponentów chcą wytwarzać produkty dla tych klientów. Ta sytuacja powoduje pojawianie się na rynku produktów, które spełniają wymagania jedynie w pewnym zakresie, lecz nie są w pełni przystosowane do branży spożywczej. Przykładem są opaski zaciskowe, powinny on charakteryzować się podwyższoną odpornością na działanie środków chemicznych (czyszczenie), zawierać konkretną ilość opiłków metali nierdzewnych (12%), cechować się kolorem niebieskim (wymaganym w branży). Niestety na rynku spotykamy opaski, które są niebieskie, a producent promuje je wśród klientów, nie spełniając żadnego z wymagań oprócz koloru.
Wśród wyzwań należy wymienić również, przystosowanie linii do mycia. Dotyczy to głównie produkcji, która musi być przezbrajana — z uwagi na produkcję różnych produktów na tej samej linii lub czyszczenia w osobnym pomieszczeniu przystosowanym do tego. Oczywiste jest, że każda linia w branży spożywczej powinna być wyposażona w połączenia wiązek kablowych, pozwalających na szybkie przezbrojenie, zapewniających odpowiednią szczelność zabezpieczenie przed uszkodzeniem mechanicznym.
Wszechobecna walka pomiędzy szczelnym zamknięciem każdego z elementów elektrycznych a temperaturą w tych szafach jest problemem, z którym moi klienci borykają się każdego dnia. Z uwagi na wymogi wysokiej szczelności dużym wyzwaniem dla producentów jest również zapewnienie detekcji każdego z elementów, który nieproszony może dostać się do naszego produktu.
Dla każdego producenta maszyn dla branży spożywczej dużym wyzwaniem jest również zabezpieczenie jej przed nieodpowiedzialnym pracownikiem. Mimo że ten problem jest obecny we wszystkich branżach, spożywcza jest zagrożona szczególnie konsekwencjami wszelkich niedociągnięć (strata duży ilości produktów i poniesienie kosztów utylizacji).
Zakłady produkcji spożywczej, które muszą utrzymywać niską temperaturę przetwarzanego produktu, borykają się z dużymi kosztami energii elektrycznej. Aktualnie w tego typu zakładach dużą wagę przywiązuje się do ograniczenia tego kosztu, poprzez redukcję wyższych harmonicznych w prądzie, kompensację mocy biernej i soft-starty obniżające zużycie energii.
Ostatnie 10 lat to duży przełom w branży. Głównym prowodyrem poprawy jakości produkcji, jak i wprowadzania standardów europejskich są klienci wymuszający zachowanie właściwych standardów. Ten impuls wpływa na każde z ogniw branży (Klien ostateczny wymaga od producenta produktu spożywczego -> ten wymaga od producenta maszyny standardu, jaki sam musi zapewnić -> producent maszyny szuka komponentów, które pozwolą na spełnienie wymagań klienta).
Dzięki wymogom dużych koncernów każda z produkcji szuka rozwiązań, w których będą zastosowane założenia: